Koji su najbolji materijali za posteljine

koji su najbolji materijali za posteljine

Koji su najbolji materijali za posteljine je pitanje o kome svaki kupac zapravo razmišlja. Postoje razna mišljenja o tome koji su zapravo najbolji materijali za posteljine. Međutim kako bi uopšte započeli ovu priču, moramo krenuti od nekih osnovnih stvari. Naime, posteljina je tekstilni proizvod koji se nalazi na svakom krevetu, bilo da je u pitanju leto ili zima i zato mora uvek da bude kvalitetna i higijenski čista. Kako se onda zapravo određuju najbolji materijali za posteljine?

Prvi korak ka određivanju je gustina tkanja. Bilo koji materijal da je u pitanju ( pamuk, saten, damast… ) gustina tkanja zapravo određuje kvalitet. Što je gustina tkanja veća, samim tim je posteljni materijal kvalitetniji. Gustina tkanja zavisi od mašine koja materijal proizvodi, kao i načina same izrade.

Drugi korak ka određivanju materijala je gramaža. Gramaža određuje kvalitet materijala jednostavnim merenjem. Što je materijal kvalitetniji on je gušći i čvršći, a samim tim je gramaža veća. Kod posteljina je poznato da postoje materijali sa manjom gramažom i oni sa većom gramažom. Naravno, što je veća gramaža, posteljina će biti skuplja, a koji su najbolji materijali za posteljine ipak donekle zavisi od vašeg ukusa.

Treći korak je zapravo sam meterijal za posteljine koji ste izabrali. Ovde postoji nekoliko osnovnih varijanti, a mi ćemo se podruditi da Vam ukratko napišemo nekoliko bitnih detalja za svaki materijal.

Posteljina od pamuka – Može biti jednobojna ili šarena. Ukoliko je sačinjena od 100% pamuka, onda su njene prednosti: izdržljivost materijala, regulisanje toplote tela prilikom spavanja, lako peglanje, pranje na 90 stepeni i dugotrajnost.

Posteljina od svilenog satena – Uglavnom se proizvodi kao jednobojna, ali postoje i šareni dezeni. Neke od njenih prednosti su: ne moraju da se peglaju, dodatno omekšaju prilikom prvog pranja, zadržavaju boju dugi niz godina, odlične su za zimske ali letnje temperature i veoma brzo se suše. Napominjemo da svileni saten ne može ove karakteristike pružiti ukoliko je od poliestera, već posteljina mora biti viskozna ili svilena.

Posteljine od damasta – Damast je vrlo prepoznatljiv jer se proizvodi kao model sa prugicama. On se proizvodi jednobojan, dok prugice mogu biti uže ili šire. Damast je najkvalitetnija vrsta pamuka, tako da nosi sve karakteristike kao posteljina od pamuka. Jedina dodatna stvar je to što je damast zbog posebnog načina izrade malo gušće protkan i zbog te dodatne izdržljivosti materijala on se najviše koristi kao posteljina za apartmane ili hotele.

Posteljine od pamučnog satena – Najtraženiji i najmekši materijal. Posteljina od pamučnog satena se proizvodi u svim varijantama. Pravi balans kod ovih posteljina iznosi: 80% pamuk, 20% saten. Tim spojem posteljina dobija jednu dodatnu mekoću. Mogu se otkuvavati na 90 stepeni, lako se peglaju i brzo se suše. Ovakva vrsta posteljina je vaoma kvalitetna i siguno će Vam trajati dugi niz godina.

Zapravo sada kada smo stigli do kraja, koji su najbolji materijali za posteljine? Odgovor je veoma jednostavan. Najbolji materijal će biti onaj koji Vama najviše prija pri dodiru. Naravno, sve ovo važi ukoliko govorimo o materijalima koji nisu pomešani sa sintetikom. Jer svaki od nabrojanih materijala sa naše liste Vam ne može napraviti nikakav zdravstveni problem ukoliko je posteljina zaista prirodna i kvalitetna. Jedini zaključak je da svaki materijal zapravo predstavlja kategoriju za sebe, a da na kraju dana Vi birate koja vrsta posteljine će Vaš čekati na Vašem krevetu.

Ukoliko imate za nas bilo kakva pitanja ili Vam trebaju neke dodatne informacije, pozovite nas ili nam pošaljite poruku klikom na našu kontakt stranicu. Ukoliko vas zanima koji su najbolji materijali za posteljine u celom svetu, kliknite na ovaj link. Uvek napominjemo da svaki materijal ima posebnu cenu, a vi ćete se iznenaditi koliko zapravo neki eksluzivni materijali koštaju.

  • Vesti

    Posteljine za singl krevet Posteljine za singl krevet Posteljine za singl krevet su najpopularniji tekstilni proizvod prošlog veka. Čak i danas ne postoji kuća ili stan koji nemaju bar jedan singl...
    Luksuzne posteljine Luksuzne posteljine Luksuzne posteljine su prava stvar ukoliko ste ljubitelj vrhunskog kvaliteta i dizajna posteljina. Spavaća soba je prostorija u kući ili stanu u kojoj...
    Pamučna posteljina za krevet pamučna posteljina za krevet Pamučna posteljina za krevet je jedna od stvari koje najviše prijaju na kraju radnog dana. Za čovekov organizam i za neometano funkcionisanje, najvažniji...
Call Now Button